Den iögonfallande getingspindeln på framfart!

Första fyndet för Sverige var en individ på Gotland för ca 15 år sedan. För 5-10 år sedan fann man den på några ställen i Skåne (Trelleborg) och efter det är den på kraftig spridning. Flera fynd finns från Blekinge och Öland och den har hittats ända upp till Sörmland. Första fyndet för Öland var vid Skogsby 2003.

Den sprider sig som mycket liten, spinner trådar och förs med vinden upp till 10 mil. Att ta sig över Östersjön är alltså ingen match, och det är säkerligen det som hänt. Bornholm var förmodligen en anhalt innan den kom till Sverige (fynd från Bornholm gjordes innan den hittades i Sverige). Tillväxten är extremt snabb och den utvecklas från de nykläckt spindel (äggen övervintrar i kokong, kläcks i april-maj) till imago på en säsong.

 


Klicka för större bild!

Getingspindeln spinner ett segt nät som ofta sitter lågt ner (upp till ca en halvmeter). Den livnär sig av stora byten, framförallt gräshoppor. Den är värmeälskande och vill gärna ha gassiga bryn i sydläge. Tilläggas ska nog att spindeln är helt ofarlig (för människor); de starka färgerna är till för att skrämmas!

Har du sett en getingspindel i sydostregionen, skicka ett mail till info.

Text & bild: Helena Lager